Vid Skottlands kust ligger en ö vid namn Eilean Mor. Utöver fyrvaktarna som vaktar öns fyr, Flannan Isles Lighthouse, är ön helt obebodd. Även om ön är obebodd så har den alltid fångat folks intresse. Fåraherdar förde i århundranden över sina får till ön så de skulle få beta fritt. Det sägs dock att fårahedarna själva inte stannade där över natten då de var rädda för andarna som de trodde skulle hemsöka den avlägsna platsen. 

På morgonen den 26 december 1900 styr Kapten James Harvey in mot ön då han ska lämna av fyrvaktarnas avlösare. Men när skeppet stannat blir kapten förbryllad över att ingen har rott ut och låg och väntade på dem som de brukar. De tre fyrvaktarna, Thomas Marshall, James Ducat och Donald MacArthur, syns inte till någonstans. Han tutar några gånger för att fyrvaktarna skulle höra att de var framme. När de inte får något gehör försöker han påkalla deras uppmärksamhet genom att skicka upp en nödraket, men det händer fortfarande ingenting. Då ror en av avlösarna, Joseph Moore, i land och börjar gå upp för den branta trappan som leder upp till fyren. Hela promenaden upp har han en överväldigande och förödande oroskänsla av att någonting inte står rätt till. När han väl kommit upp märker han att dörren till fyren är upplåst och innanför dörren i entrén ser han att två av de tre männens rockar saknas. På köksbordet står tallrikar med kött, potatis och ättiksgurka. Det ser ut som att de påbörjat måltiden men inte ätit upp.  En av stolarna vid köksbordet är omkullvält och tiden på klockan har stannat. Moore fortsätter att leta efter fyrvaktarna men hittar de ingenstans. Känslan av obehag bara växer sig starkare då han vet om fyrvaktarnas stränga förhållningsregler om att fyren alltid ska vara bemannad. Han förmodar att det hänt något extraordinärt som gjort att alla tre männen hastigt behövde lämna byggnaden. Men varför tog två av dem inte med sig sina rockar när det är mitt i vintern och iskallt?

Flannan Isles Lighthouse

Moore ror snabbt tillbaka till skeppet för att informera kapten Harvey och de andra ombord. Harvey skickar då ett telegram till fastlandet om att de snarast behöver påbörja en eftersökning på och runtom ön efter de försvunna männen. Han berättar att det måste ha hänt en fruktansvärd olycka då de inte fått något livstecken från dem överhuvudtaget. Han berättar även om klockan som stannat och att han skickat Moore och ett gäng andra personer på ön för att hålla fyren tänd tills de får förstärkning.

 Thomas Marshall, James Ducat och Donald MacArthur
 

Efter några dagar åker styrelsens supernatant, Robert Muirhead, ut till ön för att undersöka de mystiska försvinnandena. Han känner de försvunna männen personligen och det var han som rekryterade dem. Med hjälp av tidigare ledtrådar och fyndet av en fyr-loggbok som männen antecknat i, förmodar man att den befarade olyckan måste ha skett för ungefär en vecka sedan. Men anteckningarna i loggboken gör de bara ännu mer förbryllade, och gör hela historien till ett stort mysterium. De hittar anteckningar från den 12 december som Thomas Marshall har skrivit. Där det stod att det var hårda vindar ute, "något jag inte sett på 20 år". Marshall hade också skrivit att de bett till gud för sin säkerhet och att han märkt att James Ducat varit "väldigt tyst" samt att William McArthur hade gråtit. Det underliga var bara med att det inte har varit några hårda vindar eller någon storm i området den 12, 13 och 14 december då anteckningarna skrevs. Vädret har varit lugnt, och stormarna som sedan skulle slå till på ön slog inte till förrän den 17 december. Den 15 december hade ett fartyg åkt förbi och reagerat över att fyren var släkt. Man reagerar även över att William McArthur skulle ha gråtit. Då han var känd som en hårding och bråkstake på det skotska fastlandet var bilden av honom, gråtandes för en storm, svår att se framför sig. I loggboksanteckningarna från den 13 december står det att stormen fortfarande välde fram och att de alla tre hade bett. Ingenting antecknades den 14 november och det sista som skrevs i loggboken var den 15 december där det stod: "Stormen är över, havet är lugnt. Gud är över allt". Fyren är dock nybyggd och ligger 150 meter över havet, så de borde vara säkra. Dessutom var de alla tre erfarna fyrvaktare, så varför var de så rädda? 

 

Nere vid klipporna hittar man rep som vanligtvis brukar förvaras i en kista längre upp. Fyndet av repen leder till den första och mest troliga teorin som grundar sig på att någonting (ex. en kran) blåst iväg ut en bit i havet och när de skulle dra in föremålet med hjälp av repen kommer plötsligt en stor våg och spolar ut männen till havs. Denna teori övertygade inte alla dock. För varför hade inte någon av kropparna flutit i land? Varför hade två av männen lämnat fyren utan att ens ta på sig kappan när det var mitt i kalla vintern? Varför skulle de tre, erfarna fyrvaktarna, utsätta sig för sådan fara och inte hålla utkik efter höga vågor? Men den största frågan var om väderleksförhållandena. Stora vågor på havet borde inte ha förekommit överhuvudtaget. De var säkra på det då fyren kunde ses från den närliggande ön Isle of Lewis, och dåligt väder skulle isåfall gjort att fyren inte gått att se. 

 

Sedan det mystiska försvinnandet har det spekulerats i vad som kan ha hänt de tre männen. Det har pratats om allt ifrån sjömonster till spökskepp. I årtionden efter händelsen så har efterträdande fyrvaktare rapporterat om hur de hör underliga röster i vinden som uttalar de tre döda männens namn. Men vad som verkligen hände fyrvaktarna är fortfarande ett stort mysterium, och lär så förbli... Eller har ni någon teori? Kommentera! 

 

Källor:
https://www.historic-uk.com/HistoryUK/HistoryofScotland/The-Eilean-Mor-Lighthouse-Mystery/
https://www.youtube.com/watch?v=EttprBDGvh4
https://www.google.se/amp/s/nyheter24.se/amp/nyheter/902748-9-av-de-kusligaste-mysterierna-nagonsin-som-annu-inte-ar-los

Bildkälla 1. https://www.bbc.co.uk/programmes/b00t870y
Bildkälla 2https://www.irelandsown.ie/the-eilean-mor-mystery/

Bildkälla 3. https://www.express.co.uk/news/uk/841211/Flannan-Isles-swimming-lighthouse

 

 

 

 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress