Den 6 juni 2009 är Therese Johansson Rojo fylld med positiv energi. Snart slutar hon högstadiet och ska gå på niornas bal, om bara 11 dagar fyller hon år och denna kväll ska hon och vännerna fira nationaldagen. Det är ett nytt kapitel i hennes liv som står framför henne, men denna kväll skulle det suddas ut för all framtid.  Förutom Therese och hennes vänner är det ett fyrtiotal andra ungdomar som samlats vid Hoppbacken i Enskede för att fira. Bland dessa ungdomar finns en 16 årig kille vars flickvän ställt ett ultimatum: ’’Döda Therese – annars är det slut.’’. Mordmotivet är svartsjuka.
 

Det var på en fest på valborg tidigare samma år som Therese fått en hastig kyss av killen (som vi kan kalla Sam). Då han och flickvännen (som vi kan kalla Sara) var tillsammans så kom de överens om att inte berätta något för någon. Sam och Sara hade varit tillsammans i ett och ett halvt år, men relationen hade kantats av mycket bråk och svartsjuka. Therese fick dock så dåligt samvete efteråt att hon pratade med sina vänner om kyssen, något som fick ryktena att börja gå runt på skolan. Snart nådde ryktena Sara som blev fullkomligt rasande och skallade Sam så att blodet sprutade och en halv tand slogs ut. Efteråt sa Sara till Sam att hon inte ville se honom igen. Sam blev helt förtvivlad och försökte desperat att få tillbaka henne. Han sa till henne att han var beredd att göra vad som helst för att få tillbaka henne – till och med döda för hennes skull. Sara menade då att det enda sättet för de två att bli ett par igen är ifall han mördar Therese. Sam försökte först dra sig ur och frågade om det inte finns något annat sätt, men Sara var fast besluten. Desperationen efter att få tillbaka flickvännen och Saras återkommande uppmaning att mörda Therese gjorde att Sam drogs djupare in i mordplanerna. Senare ska han berätta att Sara vid ett flertal gånger ska ha upprepat: 

”Så länge du inte gjort det så är vi ingenting”. 

Hon ska även ha sms:at honom:

”Jag klarar inte av att sitta här typ tre säten bort från henne på t-banan. Hon ska dö”.

Därefter började Sam åka ett flertal gånger till Trångsund i Huddinge där Therese bodde. Tillslut kom han på en plan som gick ut på att be Therese om hjälp att leta efter en vodkaflaska när hon var på väg till skolbussen. På så sätt tänkte han att han skulle lura i väg och mörda henne. Han sms:ade planen till flickvännen. Men när morgonen väl kom och han frågaden Therese kunde hon inte kan hjälpa honom då hon var tvungen att springa till bussen. Therese var ledsen att hon inte kunde hjälpa Sam och hon hade dåligt samvete hela dagen för det. Sara blev besviken på Sam när han inte hade fullföljt mordet, men Sam försäkrade henne om att mordet kommer att ske.

  

MORDNATTEN 

Så vad hände den 6 juni 2009 på Hoppbacken? Kvällen flyter på och det är god stämning bland de firande ungdomarna. De dricker alkohol, röker och pratar glatt om vad de ska hitta på i sommar. Klockan 23:00 kommer Sara till hoppbacken. Hon och Sam går iväg i ungefär tio minuter för att prata. Vad som sägs de emellan vet bara dem. De ska senare lämna olika uppgifter om vad de pratade om samt vad de två sagt till varandra under deras 11 telefonsamtal tidigare under dagen. Efter en halvtimme går Sara hem och Sam blir sittande på en låg betongmur tillsammans med några kompisar. Efter en stund får han ögonkontakt med Therese varav han nickar mot skogen. Hon förstår vinken och går dit, han följer efter. De vandrar längs en stig och när de har kommit en bit ifrån de andra stannar de upp. Sam hittar då en gammal trädgren på backen som han tar upp. Han svingar den och utbringar ett slag mot Therese, men då den är så murken så går den av och blir till flisor. Therese tittar på honom och frågar:

”Vad har jag gjort dig?”

Då kastar han sig över henne och trycker ner henne tills hon ligger på rygg. Han sitter bredvid henne och tar strypgrepp med raka armar. Efter en stund tror han att hon har dött och reser sig upp för att gå ifrån. Då hör han ett gurglande från Therese och istället för att gå så vänder han sig om och utdelar ett flertal sparkar mot henne där hon ligger hjälplös på backen. Efteråt springer han direkt hem och lägger sig. Senare i förhör ska han berätta om gurglingarna och säga:

 ”Jag har ju aldrig sett någon dö förut så jag vet ju inte hur det ska låta sen”. 

Han ska också ha berättat att de pratade om kyssen och att när han fick en känsla av att Therese inte ångrade den så var det som att det ”svartnade för hans ögon” och det var efter det han utförde slaget mot henne med trädgrenen. 

 

DOMEN

Det tar dock inte lång tid förrän det går upp för polisen vilka som står bakom mordet. Tack vare vittnesförhör med kompisar och att de lyckades säkra raderade sms så börjar bitarna falla på plats. Sam erkännner även i det tredje förhöret att han dödade Therese och när polisen hör honom berätta vardör han gjorde det blir de både ckockade och förbryllade. Sara nekade dock till anstiftan till mord och sa att anledningen till att hon skrev som hon gjorde till Sam var för att få honom att förstå att det var slut – hon trodde aldrig att han skulle göra det, menar hon.

Enligt domstolarna borde Sara dock ha insett att det ”fanns en risk” att han skulle ta det på allvar. Både Södertörns tingsrätt och Svea hovrätt dömde Sara och Sam till ett år och åtta månader sluten ungdomsvård, för mord respektive anstiftan till mord.

 

LÄNKAR

Jag valde att kalla mördarna för Sam och Sara då det är vad de kallas i P3 dokumentär och har man inte hört den dokumentären så tycker jag verkligen man ska göra det. Den är i fem delar och man får en mycket större bild av vad som faktiskt hände.

Lyssna på p3-dokumentär om Mordet på Therese Johansson Rojo här:

 

Övriga länkar:

-       Mördarna möts i rätten för första gången sedan mordet: LÄNK

-       Vännernas sorg 9 år efter mordet: LÄNK

 

EGNA TANKAR

 Jag har lyssnat på p3 dokumentär om mordet på Therese Johansson Rojo ett flertal gånger och blir lika berörd varje gång när hennes vänner berättar om mordnatten och tiden efter. Jag tror jag har lyssnat så många gånger på grund av att jag vill förstå hur det kunde sluta så fruktansvärt illa. Oavsett den desperation och manipulering som pojkvännen menar var grunden till det hela såvill jag tro att det krävs  mycket för att ta steget och döda en människa, något som han valde att göra. I Aftonbladets artikeln från den 20 augusti 2009 ’’Här möts de i rätten’’ så skriver dem att ’’Bara några stolar ifrån dem sitter de åtalades familjer, två föräldrapar vars liv också slagits i spillror, men på ett annat sätt. Deras barn lever – men är anklagade för mord respektive anstiftan till mord. Deras föräldrars helvete är svårt att föreställa sig.’’. Jag tycker att det är viktigt att inte glömma bort förövarnas nära, de går också igenom en enorm kris över vad deras son/dotter/syskon gjort och har på sätt och vis också förlorat en familjemedlem. Jag tycker man ska understryka det, men jag tycker nog artikeln kunde lägga lite mer fokus på den bottenlösa sorg och förtvivlan Thereses nära och kära gick igenom då, och än idag. Deras helvete om något måste vara svårt att föreställa sig. 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress