(null)

Kris Kremers och Lisanne Froon. (Bildkälla: Imgur)
 

Vännerna Kris Kremers, 21, och Lisanne Froon, 22, från Nederländerna reser till Panama då de vill förbättra sin spanska samt volontärarbeta på en skola i byn Boquete. En vecka innan arbetet börjar bestämmer de sig för att bestiga en bergstopp som ligger 1850 meter över vattnet, ett populärt turistmål där utsiktsplatsen är fantastisk. De beger sig iväg på morgonen den  1: a april 2014 och med sig har de en lätt packad ryggsäck och värdfamiljens hund och klockan 13:00 är de uppe på toppen. På kvällen kommer bara hunden tillbaka till byn och oron växer när tjejerna inte dyker upp till en guidad tur som de bokat dagen efter. Det påbörjas en sökinsats, men tjejerna är spårlöst försvunna. 

 

Två månader senare hittas ryggsäcken som flutit upp på stranden vid en flod och i den finns bl.a. en kamera och två mobiler. Märkligt nog fungerar de trots att de har legat i vattnet. Man hittar även några av tjejernas kläder längre bort och de kommande två månaderna hittar man 33 skelettdelar, bl.a. Lisannes bäcken, en av hennes stövlar med hennes fot i, samt benrester från tre okända personer. I kameran finns det över 100 bilder, men bara 10 som har fotats under dagtid. Man märker att en av bilderna har raderats. Efter den sista dagbilden används inte kameran på mer än åtta dygn. Därefter tas mer än 90 bilder mellan 01:00-04:00. De flesta visar bara nattsvart mörker, men på en bild kan man se Kris hår och vad som ser ut som torkat blod. På vissa bilder har någon hängt plastbitar på kvistar, som för att lämna spår. På en annan bild ser det ut som om man blickar upp- eller nedför en ravin. Vissa menar att man kan se en kropp i ravinen, men den uppgiften är inte bekräftad. 

  Bild på Lisanne Froon från samma dag hon försvann. (Bildkälla: Imgur)

 

 

Bild på Kris Kremers på samma plats.(Bildkälla: Imgur)

 
 

Ravinbilden. (Bildkälla: Imgur)

 
 

Ravinbilden - oklart vad det står men tydligen ser vissa en kropp där. (Bildkälla: Imgur)
 

En kvist med plastpåsar på och godispapper på en sten. (Bildkälla: Imgur)

 

 

Det här är förmodligen Kris Kremers hår. Något som liknar blod ska synas vid hennes tinning. 

(Bildkälla: Imgur)

 

Mobilerna visar att tjejerna försökt ringa 112 flera gånger mellan den  1: a och 3:e april. Kris ska ha ringt bara sex timmar efter de gett sig av hemifrån och tio minuter senare försöker Lisanne att ringa. Följande dygn stänger de av mobilerna för att starta de igen på morgonen och eftermiddagen därpå. Efter sex dygn tror man att Lisannes mobil dött för då sätts Kris mobil igång. Någon slår in fel pinkod 77 gånger mellan den 7:de och 10:de april. Dagen efter sätts mobilen ingång igen i en timme tills den stängs av för sista gången.

 

Det finns många teorier om vad som hänt flickorna, den mest välkända är att de har tagit fel väg och gått ner på den norra sidan för att sedan gå vilse i djungeln. När de inser detta försöker de ringa 112 men misslyckas pga. dålig täckning. Femte dagen tror man att Kris skadats eller dött och att Lisanne försöker slå in hennes pinkod. Lisanne vill stanna hos kris, men efter ett tag lämnar hon kris för att försöka få hjälp. Hon lämnar spår efter sig, vilket kan vara anledning till nattbilderna. Men det kan också vara för att blixten ska lysa upp vägen framför henne eller för att skrämma bort djur. Då hennes mobil sätts igång den 11 april antar man att hon överlevt några dagar till, men tillslut tror man att hon svultit ihjäl eller blivit uttorkad och att djur sedan ätit på kropparna. Många menar dock att det är ologiskt att de skulle tagit fel väg då man kan se byn från toppen plus att den norra sidan har mycket mer branta backar. 

 

Det har framkommit uppgifter om att en märklig guide i området ska ha träffat tjejerna dagen innan och erbjudit en guidad tur upp till toppen och att de sedan kunde övernatta på hans farm som ligger på den norra sidan, något som tjejerna tackade nej ti ll. Det ryktas att mannen har ett avvikande socialt betende  och är  ’överdrivet trevlig mot tjejer’’. Mannen var även den första att hitta kvarlevor från tjejerna, bara 1 km från hans farm. 

 

Dessutom finns det okända fingeravtryck på den underl igt rena ryggsäcken, men då fokus låg på att hitta tjejerna så gic k polisen inte vidare med det. Det som är märkligt med kvarlevorna är att det inte finns några bit märken på dem,  samt att inga större ben har hittats. Specialiteter har sagt att det inte finns några djur i området som skulle äta kranier, så  frågan är varför man inte hittat dem än. Det finns även frågetecken kring den borttagna bilden,  vissa tror att guiden har raderat den då han var med på bilden.

 

Trots oklarheter kring fallet så håller p olisen fast vid att det är en olycka. K anske för att området lever på turismen och man gärna inte vill förknippa området med ett dubbelmord. Dock har det inträffat  över 25 olösta dödsfall och försvinnande i regionen, varav majoriteten har skett under de senaste åren. Vissa spekulerar i att det kan vara en seriemördare, medan andra menar  att den norra sidan har extrem farlig terräng och många dör när de går över hängbroar osv. De menar också  att benen från de tre okända inte behöver ha med fallet att göra. Trots det är fallet mycket märkligt, vad tror du hände Kris och Lisanne?

 

Diskutera på Mördarpoddens Instagram:  LÄNK

Länk till fler bilder: LÄNK

Länk till Spöktimmens avsnitt om fallet (riktigt bra!): LÄNK

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress