4 september 2018

Att välja rätt kamera

 
Det borde inte vara en såpass stor grej att köpa en ny kamera efter att ha fotat i sex år... men det är det. Kameran jag har haft nu i över fem år, Canon eos 600d, säljs inte ens längre haha. Att köpa nya saker i allmänhet tycker jag är kul, gillar att testa på nya grejer och testa mig fram. Men när det kommer till vilken fotoutrustning jag ska använda mig utav tänker jag igenom beslutet länge. För det finns ett värde i att ha lärt känns sina grejer, och det tar tid. Jag fotar som bäst när jag fotar med min lilla, men för mig, mycket välbekanta samling. I befintligt ljus använder jag mig utav 50/1,8 II - objektivet. Kör jag med blixten (Speedlite 430EX III-RT) har jag oftast standardobjektivet (EF-S 18-55mm f/3.5-5.6) på. Mitt enbenstativ köpte jag i snabbast hast till ett fotouppdrag, men den har visat sig komma mycket till användning och den är perfekt till fotoryggsäcken som jag skrev om i ett annat inlägg (som du hittar här). Jag har två andra stativ och lite sånt också, men just dessa har jag alltid med mig när jag ska fota. 
 
Jag gillar inte känslan av att inte kunna utrustningen innan- och utantill. Det räcker med att jag lånar någon annans kamera och oavsett om den är lik min egen blir jag direkt obekväm som fotograf. Jag vet exakt i vilket ljus min kamera fotar som bäst i precis den och den vinkeln osv. Man kan ju sin egen kamera bäst, så är det ju. Men när det är en annan kamera, känner jag mig som nollställd. Jag är ju inte nollställd, jag kan ju självklart grunderna - men den där bekvämligheten, med att känna till varenda liten detalj, finns inte där. Därför försöker jag alltid vara noggran när det är dags för samlingen att utökas. Dels för jag vill ha kvalité, då jag vill kunna använda produkten ett bra tag. Suger ju om den går sönder precis när man blivit bekväm med den. Sedan vill jag känna att det är en bra produkt i sig, att den passar just mig och sättet jag brukar fotografera på. Är det ett större köp och/eller ett mer betydande köp så går jag igenom många olika sorter i samma kategori innan jag bestämmer mig för vilken jag ska satsa på. Det kan handla om objektiv, dator, datorskärm, redigeringsprogram, blixtar eller som nu: en kamera.
 
Trots att jag, på gott och ont, håller mig fast vid det som är bekvämt så känner jag nu att det börjar bli dags för en ny kamera. Min tanke har alltid varit att min nuvarande Canon ska vara hel när jag införskaffar en ny. Dels för att det alltid är bra att ha en reserv-kamera, men också för att jag känner mig själv och vet att det kommer ta tid innan jag enbart kommer köra på den nya kameran. Det är en trygghet att veta att min lilla, om något uråldriga, Canon fortfarande kan leverera ifall jag skulle vilja det. Samtidigt är det viktigt att aldrig sluta utvecklas. Därför känner jag såklart att det även ska bli roligt att testa på en ny kamera, som jag kan utvecklas med.  
 
Här ovan har jag gjort en lista i excel som jag nu ska fylla i. Lite för att få en överblick över olika alternativ som jag kollat på för att tillslut, förhoppningsvis, veta vilken kamera jag ska satsa på. Det är ett svårt beslut då jag dels anser att det är viktigt med kvalité och något som gynnar i längden, men samtidigt anser att det är bäst att företaget själv jobbar sig upp till den typen av köp. Nu kommer det inte att bli så mycket fotojobb de kommande månaderna då Mördarpodden släpps snart och jag jag har valt att lägga extra fokus där den första tiden. Så det är ett svårt val, mycket som ska räknas in i för- och nackdelar med olika köp. Men jag får se helt enkelt, kanske hjälper listan mig något eller så får jag än mer beslutsångest 😉 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress