Har ni lyssnat på avsnitt 13 av Mördarpodden om mysteriet med blymaskerna? Om inte kan du göra det HÄR
 
Avsnittet handlar om dessa två härovan, 32 årige Manoel Pereria da Cruz och 34 årige Miguel José Viana. Dessa två arbetade tillsammans som tv-reparatörer i den lilla staden Campos dos Goytacazes, som ligger lite mer än 27 mil nordost om Rio de Janeiro. Lördagen den 20 augusti 1966 hittas dem döda på den brasilianska kullen Morro do Vintém. 

Deras kroppar ligger sida vid sida. Terrängen runtom verkar oröd, man finner inga tecken på att det skulle ha varit någon strid på platsen och de finner inte heller några synliga skador på kropparna.  Det ser ut som om männen lagt sig ned för att vila, med händerna knäppta bakom huvudet. Männen har väldigt få värdesaker på sig så som pengar eller smycken. De har identiska finkostymer på sig, och ovanför kostymerna har de regnkappor av trenchcoat-modell. Det märkligaste av allt är dock vad männen har framför ögonen, båda två bär varsin mask på sig som är tillverkade i bly. Maskerna har inga hål för ögonen och verkar likna någon form av skyddsmasker, eventuellt mot strålning.

 

Här ser ni hur maskerna såg ut, och nedre bilden har man redigerat in hur maskerna låg framför deras ögon.

Bredvid kropparna ligger en tom vattenflaska och en förpackning med två nyinköpta handdukar.. I fickorna på regnjackorna ligger ett flertal kvitton varav ett är ett kvitto på vattenflaskan. I en av fickorna finner man även ett anteckningsblock där någon skrivit ned märkligt kombinerade siffror. Först tror utredarna att det är någon form av kryptisk kod, men det visar sig sedan att det är ordernummer för elektroniska delar. På en annan sida har någon dock skrivit ned något som är lite mer svårförklarligt, nämligen några märkliga instruktioner som löd: 

 “16.30 estar no local determinado. 18.30 ingerir cápsulas, após efeito proteger metais aguardar sinal mascara.” 

 På svenska: 

”16:30 var på den överenskomna platsen. 18:30 svälj kapslarna, efter effekten skydda metall vänta på signalen mask”. 

 

 
 För mer information, lyssna på avsnittet!! och har du redan gjort det: 
Kommentera i kategorin teorier (HÄR) vad du tror!

-      Varför reste dom till Niterói? 

-      Varför tillverkade dom masker av bly? 

-      Vem eller vilka skulle dom möta? 

-      Och vad menas med instruktionerna I anteckningsblocket?

 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress